«

»

Symbianin alasajo ei ole kiinni pelkästään Nokiasta

Kohta on kulunut vuosi siitä kun Olli-Pekka Kallasvuo siirtyi syrjään ja Stephen Elop astui Microsoftin leivistä Nokialle. Elop haukkui heti Symbianin maan rakoon ja ilmoitti, että Symbian ajetaan alas ja se tulee kuolemaan kahdessa vuodessa. Tätä ilmoitusta moni asiantuntiakin on pitänyt suuren suurena mokana koko Nokialle. Siitä alkoi Symbianin alasajo ja vaikka jälkeenpäin onkin yritetty paikkailla Elopin sanoja ja kerrottu, että tuki jatkuu Symbianille ainakin vuoteen 2016 ei se paljoa lohduta jos sovelluskehittäjät (koodarit) siirtyvät tekemään sovelluksia muille alustoille kuten iOS ja Android.

Scoopshot lopettaa Symbian -tuen
Sain tänään Scoopshotilta tiedotteen jossa kerrottiin, että Scoopshotin Symbian-tuki loppuu. Mielestäni tämä on erittäin huolestuttava merkki kun tällaisia ilmoituksia alkaa tulemaan sovelluskehittäjiltä jo tässä vaiheessa kun Symbian -puhelimia pukataan markkinoille täyttä höyryä. Jos kuvitellaan, että Nokialta tulee 2016 vuoteen asti päivityksiä Symbianille, mutta sovelluskehittäjät alkavat luovuttaa jo tässä vaiheessa on Symbianin tulevaisuus entistäkin synkempi eikä Symbian -puhelimia osta kohta enään edes ne kaikkein kiihkeimmätkään Nokia/Symbian -friikit. Mitä tekee puhelimella johon ei ole toimivia sovelluksia? Ei yhtään mitään, olipa sitten käyttöliittymä kuinka hieno ja toimiva tahansa.

Scoopshotin Symbian-tuki loppuu

Scoopshotin Symbian-tuki loppuu

 

Symbian ei ole se vanha Symbian
Moni Nokialaisia vuosia käyttänyt ja uudenlaisen Symbian^3 -käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen omistaja tietää, ettei Symbian ole enään se vanha kömpelö Symbian vaan alustassa on menty huima harppaus eteenpäin, ehkä se ei vieläkään ole uusimpien Android -puhelimien tasolla, mutta suunta on ollut oikea. Symbian Anna toi jälleen lisää merkkejä siitä, että Symbianin hautaaminen ei ehkä sittenkään tule olemaan oikea ratkaisu. Moni odottaa jo innolla Symbian Belleä joka parantaa entisestään “kuollutta” Symbiania. On myös huomioitava, että nykyisiä sovelluksia ei juurikaan koodata Symbianilla vaan Qt:lla joka on tuonut sovellukset täysin uudelle tasolle. Qt:n vahvuukisa on paljon ja yksi merkittävimmistä on se, että se on alustariippumaton joten sovellusten kääntäminen muille alustoille on suhteellisen helppoa (Android,Maemo,Meego).

Loppusanat
Toivottavasti Scoopshotin kaltaisia ilmoituksia ei ala ilmaantumaan enempää sillä muuten alkaa näyttämään todella heikolta. Eilen tuossa uutisoitiin, että Nokia N9 on nyt ennakkotilattavissa ja siinähän on alustana tuo paljon puhuttu Meego. Siitäkin Elop on jo ehtinyt kertomaan ajat sitten, että se jää Nokian ainoaksi Meego-puhelimeksi. Mielestäni järkyttävää toimintaa Elopilta ilmoittaa Meegon lopusta puhelimissa jo ennen kuin se on edes kauppojen hyllyllä. Strategia on vähintäänkin erikoinen siitä ei pääse yli eikä ympäri. Koska mielipiteitä on joka lähtöön niin kuin pitääkin olla voin kertoa, että itse olisin toivonut Nokian jatkavan nykyisellä Symbian^3:lla ja Meegolla. Joku varmaan ajattelee, että hulluhan se on kun toivoo Nokian jatkavan kuolleella Symbianilla, mutta koska Symbian on mennyt niin paljon eteenpäin, niin olisin nähnyt siinä tulevaisuudessa potentiaalia vaikka mihin. Jälkiviisaus on sitä parasta viisautta ja nyt kun kerran Symbian lopetetaan, niin, ehkä se olisi pitänyt lopettaa jo viisi vuotta sitten ja ottaa pääalustaksi vain ja ainoastaan Meego.  En ole kovinkaan toiveikas Windows -puhelimien suhteen vaikka toivonkin, että Nokia siinä onnistuu.


 • jaska jokunen

  Symbian^3 lähdekoodi vuoti nettiin

  Mitä hyötyä tästä sitten voisi olla? Luultavasti nettiin alkaa tipahdella ladattavaksi entistä enemmän muokattuja, eli kustomoituja Symbian -käyttöjärjestelmiä, joidenkin tietojen mukaan voi olla, että esimerkiksi Nokia N8:iin voidaan pian asentaa täysin eri käyttöjärjestelmä kuten Android tai WP7?

  http://www.n8fin.com/symbian3-lahdekoodi-vuoti-nettiin/

 • Janne

  Vain enemmän todisteita siitä että Vanjoki olisi ollut paljon parempi.
  Se mitä Elop tekee on h******n tyhmää ja todistaa vain sen että se on edelleenkin Microsoftin palkkalistoilla.
  Ensimmäiseksi Elop haukkui Symbianin pystyyn, ja sitten N9′n vain koska se käy Linux phojaisella MeeGo käyttöjärjestelmällä.
  Fakta on se että WP7 se tässä oli kuolemassa ennen Nokia ja Microsoft kumppanuutta, melkein kukaan ei halunut Windows puhelinta koska PC käyttöjärjestelmässä yksin on paljon harmia, se ei ole yhtä käyttäjä ystävällinen ja joustava kuten esimerkiksi Symbian ja Android.
  Sitäpaitsi, Windows hidastuu ja epä-vakavoituu ennestään jo vuoden sisällä, eikä sille voi mitään. Jos PC käyttöjärjestelmä tekee näin, niin miksi WP7 olisi erilainen? Samaa kernelliähän sun muuta se käyttää!
  Toisin sanoen, Windows on huono!

  Yhä enempi käyttäjä ja ohjelmoija sirtyy Linux pohjaisille alustoille monista syistä, Linux on nopeampi, joustavampi, turvallisempi ja paljon vakaampi kuin mitä yksikään Windows on.
  Ihan vaan omasta kokemuksesta voin kertoa että Linux on Windowsia ainakin kymmenen kertaa parempi.

  Uskon että tulee vielä se päivä kun WP7 puhelimien käyttäjät saavat Windowsin ongelmista tarpeekseen ja anovat Nokiaa aloittamaan Symbian ja MeeGo puhelimien valmistuksen uudestaan.
  Toivon todella että Elop saa potkut ja että hänen tilalleen tulisi joku Suomalainen.

  Windows se tässä tekee kuolemaa, ei Symbian tai MeeGo, sanokaa minun sanoneen!

 • Reima

  Pahasti näyttää siltä että Elop pelaa MS:n pussiin. Mikä muu voi selittää N9 mollaamisen jo ennen kuin se edes tulee ulos.
  Kun tuotanto kerran aloitetaan, niin miksi sitä pihistelemään, jos kerran kysyntää on. N9:n käyttöliittymä oli pitkästä aikaa jotain uutta matkapuhelinmarkkinoilla, mutta se viedään läpi kuin jonain sivuprojektina….mutta sellaiseksihan Elop Meegon nimesikin. – “MeeGo will stay as an experimental platform”
  Elop kyllä hyvin tietää, että jos puheinta ei jatketa sen ohjelmatarjonta tulee olemaan melko suppea ja se jos joku syö älypuhelimen myyntiä.

 • Jouko

  Hyvä artikkeli! Olen samaa mieltä, elop on toiminut todella oudosti ja haluisin nähdänSymbianin vielä tulevaisuudessa.