«

»

Saatavilla Windows Phonelle, Androidille ja iPhonelle

Vaikka Symbianin osuus nousikin viime vuonna eivät sovelluskehittäjät ole sitä juurikaan huomioineet. Kirjoitin viime lokakuussa artikkelin kun Scoopshot ilmoitti lopettavansa Symbian -tuen, ettei Symbianin alasajo tule olemaan kiinni pelkästään Nokiasta. Nyt olen huomannut, että vähän väliä pulpahtelee uutisia joissa kerrotaan jostain huippusuositusta sovelluksesta, mutta lähes joka kerta uutisen lopussa mainitaan “Saatavilla iOS:lle ja Androidille” tai “Saatavilla vain Windows Phonelle“. viimeisimpänä Paavo Väyrysen Presidenttipeli -sovellus, jota ei ole saatavilla Nokian -puhelimiin, tämäkin on kyllä oikeastaan jo häpeä, sillä eikö Nokia ole kuitenkin suomalainen yritys ja jos tehdään Suomen presidentinvaaleihin liittyvä peli, niin eikö ole käynyt mielessäkään tehdä sitä myöskin suomalaisen yrityksen valmistamiin puhelimiin?

Paavo Väyrysen Presidenttipeli, saatavilla vain iPhonelle ja Androidille

Paavo Väyrysen Presidenttipeli, saatavilla vain iPhonelle ja Androidille

Haeskelin tuossa muutama päivä sitten sovellusta jolla voidaan seurata osakekursseja, tätä kun oli pyydetty muutamissa yhteydenotoissa. Muuta toimivaa en Symbianille löytänyt kuin Nordean Osakekurssit -sovelluksen. Sen sijaan törmäsin Nordnet -sivuston sovellukeen jolla onnistuu muun muassa osakkeiden seuraaminen, ostaminen ja myyminen. Mutta mutta… saatavilla vain Androidille ja iPhonelle. Voi voi…

Important!

Nordnet julkaisi 1.2.2012 myös Symbian -puhelimille sovelluksensa.

Nordnet saatavilla vain iPhonelle ja Androidille

Nordnet saatavilla vain iPhonelle ja Androidille

Mobiilimaksaminen yleistyy tai ainakin niin aina puhutaan, tällä hetkellä mobiilipankki -sovelluksia löytyy Sampolta ja Nordealta ja niin kuin voitte jo kuvitellakkin molempien pankkien sivuilla mainitaan “Ladattavissa Android- ja iPhone-puhelimiin”, että sellaista toimintaa meillä Suomessa.

Mobiilipankit toimivat vain iPhonella ja Androidilla

Mobiilipankit toimivat vain iPhonella ja Androidilla

Eilen selailin MTV3:n Katsomo -palvelua ja huomasin videon “Lottoaminen onnistuu kohta kännykällä ja nopeasti“. Kyseessä on Nokian ja Veikkauksen yhteistyössä rakennettu sovellus jolla onnistuu Veikkauksen pelien pelaaminen suoraan puhelimesta. Sovellus tulee saataville Windows Phonelle (Lumia 800), uutisen lopussa Veikkauksen kehityspäällikkö Janne Vuorenmaa mainitsee, että aluksi lähetään liikkelle Windows puhelimilla, mutta mikäli mahdollista niin sovellus tulee myös muille alustoille. Tässä on pieni mahdollisuus, että tämä sovellus saadaan Symbianille, koska onhan kysessä kuitenkin Nokian oma sovellus.

Veikkauksen sovellus vain Windows Phonelle

Veikkauksen sovellus vain Windows Phonelle

Mitä haluan sitten tuoda tällä esille? Onhan paljon sovelluksia myös toisinkinpäin, eli löytyy Symbianille, mutta ei iPhonelle tai Androidille. Mutta näitä tärkeitä ja uusia innovatiivisia sovelluksia ei monikaan enään kehitä Symbianille. Kyse on kuitenkin siitä onko sovelluskehitys Symbianille hiipumassa liiankin nopeasti? Symbianin tuki on kuitenkin luvattu vuoteen 2016, mutta kuten olen aiemminkin todennut, ei moni yritys ala kehittämään ja satsaamaan sovelluksia sellaisille puhelimille joilla ei muutaman vuoden päästä ole valmistajan puolelta minkäänlaista tukea.

Nokialta on huhujen mukaan tulossa edelleen Symbian -puhelimia ja voi olla, että Nokialta tulee vielä ainakin yksi Symbian -lippulaiva jossa on huhuttu olevan muun muassa huikea kamera ja käyttöjärjestelmänä siis Symbian, ehkäpä Carla tai Donna. Kuka tällaisen puhelimen ostaa? Ostaisittako te? Itse joutuisin nyt miettimään hetken, sillä pelkään, että näitä huippuluokan sovelluksia tulee tänä vuonna Symbian -puhelimille entistäkin vähemmän. Toivottavasti olen väärässä.

 


 • rampe

  Nordnet-sovellus tulossa piakkoin symbianille ja N9:lle löytyy jo.

 • Zembo

  “Siinä kun on FM-lähetin, DLNA, rajaton bluethoot, erinomainen kamera ja JoikuSpot. Noita ominaisuuksia ei löydy mistään muusta puhelimesta markkinoilta ja niitä kun käytän.”

  Samaa mieltä. En ole vaihtamassa omaa E7- kännykkääni mihinkään WP7 puhelimiin, ennen kuin nuo ominaisuudet ovat lisättyinä niihin! Itse myös odotan, että Nokia tekisi fyysisen qwertyn uusiin Wp7 malleihin eli toisin sanottuna voisivat samantien tehdä täydellisen mallinuksen Nokia E7:stä (tietysti paranneltuna) ja liittäisivät siihen tuon uuden käyttöjärjestelmän symbianin tilalle. Sitten ostaisin sen heti. :)

 • neko

  Jos/kun kirjoittaisin mobiilisovelluksen, harrastelijana kehittäisin ohjelman luonnollisesti sille alustalle mitä itse käytän. Jos taas haluaisin kaupallista menestystä tai jos minulla olisi vain tietty määrä resursseja käytössä, luonnollisesti kehittäisin vain yleisimmille käyttöjärjestelmille.

  Niin ikävää kuin se onkin, ymmärrän täysin miksi en tule koskaan saamaan esim. Evernotea Symbian-kännylleni. Aikansa kutakin, jos haluan nykyaikaiset sovellukset, minun on siirryttävä nykyaikaisiin käyttiksiin. Siksi mielenkiinnolla seuraan miten Nokian WP käy (Anroid tai varsinkaan iOS ei ole minulle vaihtoehto, no okei, Anroid sitten jos WP ei tule hyvää/laajaa).

  • n8fin

   Aikansa kutakin, jos haluan nykyaikaiset sovellukset, minun on siirryttävä nykyaikaisiin käyttiksiin. Siksi mielenkiinnolla seuraan miten Nokian WP käy (Anroid tai varsinkaan iOS ei ole minulle vaihtoehto, no okei, Anroid sitten jos WP ei tule hyvää/laajaa).

   Samaa mieltä. Kiinnostaa kyllä tuo WP, mutta ei ainakaan tällä hetkellä ole vielä vakuuttanut nuo Lumiat. Yksi syy on sovellusten vähäinen määrä, joka kyllä korjaantuu seuraaavan vuoden aikan aika paljon. Korjaantuuko tarpeeksi onkin eri asia.

   Ulkoasultaan todella upeita, niin kuin kaikki Nokian kalliimman luokan puhelimet, mutta tuo käyttöjärjestelmä on järkyttävän ruma… nuo “neliöpalikat”… ei miellytä ei… Toivottavasti Nokia tekee oman näköisensä tuosta WP -alustasta.

   • APH

    Mun tietääkseni Microsoft ei anna Nokian muunnella WP:tä ettei käy niinkui Androidille, kaikki näyttävät erilaisilta.
    Jotain vapauksia Nokialle sopimuksen myötä kai tuli, mutta en usko että näitä palikoita, WP:n tunnuskuvia, annettaisiin ottaa pois.

 • Mika

  Minä olen ihmetellyt aivan samaa asiaa. En ymmärrä miksi suomalaiset sovellukset eivät tule Symbian^1 tai ^3:lle. Kuitenkin valtaosa suomalaisista älypuhelimista pyörii niillä käyttöjärjestelmillä, joten olisi loogista tarjota palveluja myös heille. Sampon ja Nordean ymmärtää, koska ovat kansainvälisiä yrityksiä, niin suomalaiset eivät niin kiinnosta, mutta OP:kaan ei tarjoa sovellusta, mikä on yllätys.

  Itselläkin on puhelimenvaihto mielessä, mutta täytyy tunnustaa, että valinta osuu Symbianiin, jos N8:sta tulee paranneltuversio. Siinä kun on FM-lähetin, DLNA, rajaton bluethoot, erinomainen kamera ja JoikuSpot. Noita ominaisuuksia ei löydy mistään muusta puhelimesta markkinoilta ja niitä kun käytän.