«

»

Onko langattomassa latausalustassa mitään järkeä?

Eilen nettiin vuoti kuvia Nokian väitetystä Lumia 920 -puhelimesta, sekä langattomasta latausalustasta. Ovatko kuvat aitoja ja langaton latausalusta edes tulossa sitä ei tiedetä, mutta jos nyt kuvitellaan, että niin sanottu “langaton lataus” olisi yksi uusi ominaisuus tulevissa puhelimissa, omassa mielessäni herää kysymys, onko langattomassa latausalustassa mitään järkeä?

Monet mediasivustot uutisoivat eilen erikoiseen tapaan “Nokian valttikortti, langaton lataus!” tai ehkä paras oli “Lumia 920 tuo vallankumouksen: langaton lataus“. Siis mitä? Langaton lataus vai langaton latausalusta? Ei, ei kumpikaan, vaan pelkkä latausalusta joka työnnetään todennäköisesti USB -kaapelilla tietokoneeseen tai plug-inin avulla pistorasiaan, tämän päälle laitetaan puhelin “makaamaan” jolloin se alkaa lataamaan puhelimen akkua. Mitä uutta? Ei yhtään mitään, sillä tämä “keksintö” on ollut käytössä jo vuosia esimerkiksi tietokoneisiin saatavilla olevissa kuulokkeissa. Kun kuulokkeita ei käytetä, ne asetetaan vain telineeseen jolloin lataus käynnistyy. Tekniikka on käytössä myös Samsung Galaxy S III:ssa, tosin vaatii lisävarusteekseen Wireless Charging Kit -paketin.

Mitä hyötyä? Voitaisiin kait kuvitella, että ainoa hyöty tästä olisi se, että joskus hamaassa tulevaisuudessa näitä alustoja olisi lähes joka paikassa integroituna, eli pinnotettuina erilaisiin pintoihin, kuten pöydät ja muut tasot. Näin voitaisiin varmistua siitä, että puhelinta voidaan ladata muuallakin kuin kotona latausalustalla. Tästä olisi se hyöty, että puhelimen latauspistoke voitaisiin jättää kokonaan pois ja näin vähentää puhelimen liitäntöjä, tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole vielä mahdollista.

No entäs jos tulevaisuudessa näin olisikin? Puhelimia ladattaisiin vain ja ainoastaan alustoilla? Miten puhelimeen puhutaan, miten sitä käytetään kun se on latausalustalla? Ei yhtään mitenkään, puhelin on käytännössä käyttökelvoton aina kun se on lataukessa tai ainakin erittäin vaikea käytettäväksi.

Ihan en nyt ole sisäistänyt tätä “mullistavaa” tekniikkaa, mutta ehkä siitä jollekkin on hyötyä? Mielestäni koko sana “langaton lataus” pitäisi kieltää siihen saakka kunnes puhelinta voidaan ladata ihan oikeasti langattomasti. Mielestäni puhelimen langaton lataus on sitä, että paketin mukana tulee pistorasiaan työnnettävä “mokkula” joka lataa puhelinta aina kun olet “mokkulasta” tietyn matkan päässä. Näin puhelin latautuisi aina automaattisesti kun menet esimerkiksi kotia. Tämä on sitä langatonta latausta!

Kiitos! :)

Lumia, langaton lataus

Lumia, langaton lataus

 


  • n8fin

    Hyvä, että löytyy myös hyviä puolia. Tosi kuitenkin on se, että muualla kuin kotona latauksen joutuu joka tapauksessa suorittamaan perinteisellä tavalla. Jos nyt ei kaverilta tai esim. työpaikalta satu tuota löytymään.

    Puhelimen käyttö siinä vaiheessa kun akku on niin tyhjä, että on pakko olla laturissa on kuitenkin aika vaikeaa, joten normi latauspistoke on siinäkin parempi.

    Tietysti tuo on hyvä vaikkapa yöpöydällä, siihen vain aina yöksi ja aamulla akku täysi. Ehkä ajatukseen tottuu ja itsekkin löydän tuosta jotain hyviä puolia :)

  • Jartsa

    Onhan tuossa telakassa se etu, että liitin ei rikkoudu USB-piuhaa edestakaisin kytkettäessä. Näin on monille tutuille esim. E7:n kanssa käynyt ts. liitinosa hajoaa puhelimesta ennen pitkää. Itselläni on tuollainen samanlainen telakka esim. Logitech Harmony yleiskaukosäätimessä ja olen havainnut sen käteväksi ts. säilytän kakea eina telakassa, kun en sitä käytä. Ei tarvitse siis etsiä kakea paniikissa ymäri taloa…