«

»

Nokia N8, Symbian Belle v111.030.06.07

Eilen nettiin vuoti Symbian Bellen Release Candidate jonka päätin asentaa omaan Nokia N8 -puhelimeeni. Halusin itse nähdä missä vaiheessa tämä Belle oikein on menossa tällä hetkellä. Suomenkielen lisääminen aiheutti pieniä ongelmia, sillä tähän uusimpaan versioon en vielä löytänyt oikeaa kielipakettia, asensin vanhemman jonka johdosta muutaman toiminnot eivät toimineet oikein. Valitsemalla kieleksi Englanti nämäkin ongelmat poistuivat välittömästi.

Kun puhelin käynnistyy ensimmäisen kerran niin huomaa uusitun käynnistysanimaation ja äänen, ihan mukava piristys. Kun puhelin on päällä (käynnistyy muuten vanhaa nopeammin) ensimmäisenä huomaa heti, että nopeus on parantunut. Aloitusnäytöillä liikkuminen on todella pehmeää ja sulavaa. Belle muuttaa puhelimen ulkoasun lähes täysin, aloitusnäytön alareunassa on sievä palkki josta voidaan mennä näppärästi sovellusvalikkoon, soittaa tai avata pieni valikko jossa sijaitsee aloitusnäytön muokkaus valinnat kuten “Lisää widget”, “Lisää pikavalinta”, “Vaihda taustakuva”, “Lisää uusi aloitusnäyttö” ja “Käyttöohje”. Kolme ensimmäistä saa esille myös pitämällä hetken sormea jossain tyhjässä kohtaa näytöllä.

Valikkoon siirryttäessä ei ole enään erillisiä kansioita vaan kaikki sovellukset ym. ovat saman valikkonapin takana. Moni on ihmetellyt miksi kaikki pitää tukkia samaan paikkaan, sillä jos sovelluksia on paljon voi tulla hankaluuksia löytää sitä oikeaa. Onneksi tätä on hieman helpotettu ja lisätty haku ominaisuus, haulla voi hakea helposti jos muistaa vain sovelluksen nimen. Hakuun kun syöttää yhden kirjaimen muut sovellukset jotka eivät ala tällä kirjaimella filtteröidään pois. Alapalkin oikeasta reunasta voi sovellukset myös järjestellä aakkosjärjestykseen mikäli näin haluaa. Muutama vinkki, pidä sormea valikossa jonkun sovelluksen päällä hetken aikaa jolloin saat valikon josta löytyy “Lisää aloitusnäyttöön”, “Siirrä kansioon” ja “Järjestele”. Toinen mikä on hyvä huomata on alapalkin oikeasta reunasta löytyvä valikko josta löytyy ominaisuus “Uusi kansio”, voit siis tehdä itse kansioita ja järjestellä sovelluksia niihin, tämä helpottaa oikean sovelluksen löytämistä.

Symbian Belle

Symbian Belle

Pikavalinnat

Pikavalinnat

Valinnat

Valinnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valikon pikavalinnat

Valikon pikavalinnat

Valikon haku

Valikon haku

Valikon valinnat

Valikon valinnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aloitusnäytöt / Widgetit
Ehkä suurin odotusarvo Bellessä on asetettu uusille aloitusnäytöille ja muokattavissa oleville widgeteille. Aloitusnäyttöjä on lisätty kolmella, eli nyt niitä voi maksimissaan olla 6 kappaletta. Widgettejä löytyy jonkin verran valmiina, mutta kovin on laihaksi jäänyt vakio widgettivalikoima, toivotaan, että tämä korjaantuu vielä edes hieman ennen virallista Belleä, tosin näitähän alkaa tulla Nokia Kauppaan varmasti kunnes Belle julkaistaan. Widgettejä voi siis lisäillä helpoiten pitämällä sormea hetken jossain tyhjässä kohtaa ja valitsemalla “Lisää widget”, pikavalintoja sovelluksiin samalla tavalla “Lisää pikavalinta” ja taustakuvaa vaihdetaan valitsemalla “Vaihda taustakuva”. Poistaminen onnistuu pienestä punaisesta ruksista. Widgetin siirto toiseen aloitusnäkymään tapahtuu siten, että otetaan wigetistä kiinni ja liikutetaan se jompaan kumpaan reunaan jossa sitä pidetään hetki jolloin aloitusnäyttö vaihtuu.

Moni on saattanut tulla siihen käsitykseen Bellestä, että widgettien kokoa voi muuttaa vapaasti, näin ei kuitenkaan ole, vaan ainoa mahdollisuus muuttaa widgetin kokoa on mikäli samasta widgetistä on valikoimassa saatavilla eri kokoja. Widgettejä tai pikakuvakkeita ei siis voi mitenkään itse venytellä näytöllä, ainoastaan paikkaa voi vaihtaa.

Bellen mukana tulee kuitenkin muutamia ihan mukavia ja toimivia widgettejä kuten, uusittu kalenteri -widgetti, WLAN -toiminnot, FM -lähetin, profiilit, sähköposti ja soitin. Esimerkiksi WLAN -widgetissä näkee suoraan montako verkkoa on löydetty, lisäksi langaton verkko on nopea pistää widgetistä päälle ja pois. Sähköposti -widgetti on erinomainen, sillä siinä näkee nopeasti ja selkeästi saapuneet, lisäksi posteja voi skrollata suoraan widgetistä, sekä tietysti avata. Lukemattomat sähköpostit on merkattu pienellä pallolla.

Widgettien siirto

Widgettien siirto

Widgetit

Widgetit

Pikavalinnat

Pikavalinnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Widgetit / Pikavalinnat

Widgetit / Pikavalinnat

Widgetit / Pikavalinnat

Widgetit / Pikavalinnat

Widgetit / Pikavalinnat

Widgetit / Pikavalinnat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspalkki
Tämä on täysin uutta Symbian -puhelimissa, alasvedettävä verhomainen ilmoituspalkki, jossa näkyy muun muassa saapuneet viestit ja puhelut. Tämä saadaan esille vetämällä näytön yläreunasta, erittäin hieno. Ilmoituspalkista voidaan muutamalla kosketuksella laittaa päälle tai ottaa pois päältä esim. Mobiilidata, WLAN ja Bluetooth, lisäksi voit yhdellä kosketuksella laittaa puhelimesi äänettömälle. Ilmoituspalkki on erittäin hyvä ja tervetullut, tänne kun vielä saisi sähköpostit, Facebook -ilmoitukset, tulevat kalenterimerkinnät / tapahtumat jne.

Ilmoituspalkki (alasveto)

Ilmoituspalkki (alasveto)

Ilmoituspalkki

Ilmoituspalkki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sähköposti
Symbian Annan sähköposti on saanut paljon moitteita hitaudesta ja toimimattomuudesta, eikä suotta. Myös itselläni on ollut hieman liikaa sen kanssa ongelmia, esimerkiksi liitetiedostojen avaaminen on toiminut erittäin huonosti, yleensä sain aina ilmoituksen “Ei voi avata” tai jotain muuta vastaavaa. Widgetti tulikin jo kehuttua ja se on erinomainen. Ulkoasu ei ole juurikaan muuttunut, mutta toimivuus sitäkin enemmän, nyt vaikuttaa näin kyhyellä testauksella, että sähköposti -sovellus on hyvä. Postit avautuvat nopeasti ja myös uudet postit tulevat nopeasti näkyviin. Liitetiedostojen tallennus ja avaaminen onnistui moitteetta.

Sähköpostit

Sähköpostit

Liitetiedosto

Liitetiedosto

Sähköposti

Sähköposti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musiikkisoitin ja Galleria
Muita pieniä uudistuksia on muun muassa musiikkisoitin joka on saanut myös uuden hienon widgetin. Myös kuvagalleria on hieman uudistunut, kuvagallerialle toivoisin jonkilaista widgettiä jossa pyörisi uusimmat kuvat.

Kuvagalleria toimii erittäin hyvin. Videot erottaa valokuvista pienestä play -ikonista.

Galleria

Galleria

Valokuva

Valokuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusittu musiikkisoitin on hieno ja toimii erittäin nopeasti, widgetti on erittäin käytännöllisesti toteutettu. Soittimesta en uskalla kovin paljoa kertoa muuten hyvää tai huonoa, koska en ole aiempaakaan juurikaan käyttänyt, äkikseltään vaikuttaa kuitenkin hyvältä.

Soitin widgetti

Soitin widgetti

Albumien selaus

Albumien selaus

Valittu kappale

Valittu kappale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nettiselain
Yksi nykypuhelimien tärkeimmistä ominaisuuksista on toimi nettiselain, siinä Nokia ei ole onnistunut tähän mennessä oikein mitenkään. Tässä Belle -versiossa on selaimena versio Nokia Browser 7.4.2.6, valitettavasti joudun esittelemään selaimen enganninkielisenä johtuen kielipaketin toimimattomuudesta selaimessa (tämä ei tietenkään ole ongelma virallisessa Bellessä). Uusi selain on muuttunut hieman, sillä siihen on tullut lisää muutamia kaivattuja toimintoja kuten edellinen ja seuraava sivu, nämä löytyvät nyt kätevästi alapalkista. Lisäksi alapalkista löytyy pikanappi suosikkeihin, välilehtiin, sekä selaimen valikkoon.

Uusi selain

Uusi selain

Välilehdet

Välilehdet

Valikko

Valikko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selaimen valikosta löytyy muun muassa eniten selatut sivut, RSS-syötteet, historia, hakutoiminto, linkin lähetys (viesti, sähköposti tai bluetooth). Asetukset on hyvin samankailtaiset kuin aiemminkin. Selaimesta löytyy tuki myös tekstin ja kuvien kopioimiselle, tekstin valinta tapahtuu pitämällä sormea hetki tekstin päällä jolloin vetämällä saadaan valittua haluamasta teksti, tämän jälkeen selain kysyy kopioidaanko vai haetaanko (hakee ko. sanalla Googlesta). Myös kuvia voidaan kopioida. Selain osaa nyt myös rivittää tekstiä kun puhelin on pystyasennossa, tämä vähentää sivuttais -skrollausta.

Valitettavasti esimerkiksi upotetut YouTube -videot eivät näy ollenkaan, huono homma. Kaikki sivut eivät myöskkään toimi ihan oikein, esimerkkinä mainittakoon Nokian omat sivut, jossa voidaan selata kaikkia puhelimia, tämä ko. sivu ei toiminut aiemmallakaan selaimella. Selaimen nopeudesta puhuttaessa täytyy valitettavasti sanoa, ettei se vieläkään ole loistava, ihan ok, mutta varsinkin raskaiden sivujen selaaminen ei ole hirveän mielekästä. Toivotaan, että tähän tulee vielä parannusta ennen virallista julkaisua.

HUOM! Selaimessa näyttäisi olevan paha Java bugi, kannatta katsoa tämä video jossa Java on otettu pois päältä!

Tekstin rivitys

Tekstin rivitys

Tekstin kopiointi

Tekstin kopiointi

Eniten käydyt

Eniten käydyt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pysty-qwerty

Pysty-qwerty

Nokian sivut

Nokian sivut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loppusanat
Siinä pääpiirteittäin Symbian Belle. Belle on hieno ja erittäin nopea, HYVÄ NOKIA! Belle on valmiin oloinen eikä bugeja juurikaan esiinny, uskon, että Nokia julkaisee virallisen Bellen ihan lähiaikoina. Nyt toivotaan, että Nokia panostaa vielä selaimeen ja widgetteihin niin hyvä tulee. Muistutetaan vielä, että tämän artikkelin teossa käytetty Belle ei ole vielä virallinen, se voi siis muuttua jonkin verran, esimerkiksi Nokian nykyinen surkea Social -palvelu (Facebook, Twitter) saattaa uusiutua täysin, eli kovin syvällisiä johtopäätöksiä tämän artikkelin perusteella ei kannata tahdä.  Toivottavasti saitte kuitenkin jonkinlaisen käsityksen uudesta käyttöjärjestelmästä. Kysymyksiä saa ja pitääkin esittää kommentoimalla tätä artikkelia, vastailen kyllä mielellään kaikkeen mihin vain suinkin saan ja pystyn.


 • kari

  huoh…… eipä tullut taas ajateltua…. lähin päivittämään n8:sia , kaikki meni hyvin siihen asti kunnes tietskari alkoi samaan aikaan päivittämään suitea. suite asentui hyvin , mutta sitten jostakin syystä ilmestyi sininenruutu ja nokialainen kuoli :(
  eikä enää käynnisty millään reseteillä….
  oisko antaa jotain neuvoa ???

  • Timo

   No ainaki niin että vedät phoenixilla uusiksi dead phone flashilla.. Tosin ei navifirmissa ole vielä bellen tiedostoja.. Vois tietty downgradettaa scandinvian dg 11.5 mut helpommalla pääsis ku vetäis suoraan bellen sisään.. No kai ne lähipäivinä tulis sinne navifirmiin..

  • Timo

   Eiku löytyyhän ne jo navifirmillä.. Eli lataat sieltä ja sit vaan ajat phoenixila sisään luuriin..

 • n8fin

  Koska selain on tuottanut monelle pettymystä niin lukekaapa ja katsokaapa tämä.
  http://www.n8fin.com/symbian-bellen-selain-ei-ehka-olekkaan-huono/

 • ollicas

  Tulipahan mieleen, että onko tämä “Belle” vain N8:siin, vai saisiko esim.C6-01:seen

  Ei oikein jaksa odottaa Nokian “mullistavaa” päivitystä

  • n8fin

   Epävirallinen löytyy N8:lle ja C7:lle, mutta virallinen kun tulee niin saat sen myös siihen C6-01:een.

 • hikivalamo

  Huhhuh että paskoin tiiliä kun flässäilin tuota belleä, kesti aivan älyttömän kauan ja joku laskuri meni nollaan, piti uudestaan irrottaa ja kytkeä usb… sitte vilisi hirvee rivi tekstiä ja ilmotus että flässäys epäonnistu. Useamman rososen tiilen jälkeen irrotin pettyneenä luurin koneesta ja ajattelin nyt huvikseen pistää sen päälle ja katsoa ku puhelin vaan käynnistyy uudestaan ja uudestaan. Noh, 5 palluraa vilisi vähänaikaa ja sitte kysy pinkoodit… jostain syystä vielä toimii ihan moittetta.

  Mitenkäs tuo finskikielipaketti asennetaan?

 • Rudolf

  Alkuperäinen lähettäjä on nyt laittanut jakoon myös scandinavia -kielipaketin, jonka mukana tulee suomen kielipaketti. Flashatessa pitää vain vaihtaa “euro 3″ rofs2 -paketin tilalle tämä skandipaketti, ja homma toimii hienosti omalla kielellä. Olen jo huomannut esimerkiksi asetusvalikoissa pieniä muutoksia lokalisaatiossa.

  • Mr. Palma

   Onko kukaan huomannut tässä kyseisessä vuotaneessa versiossa omituista “ylimääräistä” tilulilu ääntä puhelinta bootattaessa heti nokia boottisaundin jälkeen? Sama juttu, joskin hieman erilainen ääni puhelinta suljettaessa??
   Mikä kumman ääni mahtaa olla kyseessä. Ja joo, muutkin kuulevat tämän, joten en ns. kuule ääniä…

   • Timo

    Sulla on ilmeisesti se versio mikä oli Navifirmissä vähän aikaa tarjolla..? Se on T-mobilen puhelimiin tarkoitettu versio. Siksi siinä on se ärsyttävä ääni sammuttaessa ja käynnistyessä.. Ja siinä tais olla vaan jotain 50Mb tilaa c-asemalla? Siihen on tosin saatavilla uda-fix paketti josta on poistettu adobe,quickoffice ja joitai kielipaketteja sekä se yks pelidemo jota ei voinut poistaa sieltä itse.. Niin silloin tais tulla c-asemalle tilaa 160-180Mb.. Kokeilin itse tuota mutta ärsytti niin se ääni että vaihdoin sen toiseen versioon..

 • Jonttu

  Mitäs tän epävirallisen version voi ladata?

 • Alaas

  Pystyisitkö vetämään selaimessa browsermark testin bellellä? Olisi mielenkiintoista nähdä paljonko tulee pisteitä kyseisellä selaimella.

  • n8fin

   BrowserMark testi: Symbian Belle, Nokia Browser 7.4.2.6.
   Tulos: 22970
   Kuva: http://bit.ly/uBRQCd
   Testisivun linkki: http://bit.ly/rUOtXh

   HTML5 Testi: Symbian Belle, Nokia Browser 7.4.2.6.
   Tulos: 152 + 7 Bonus points
   Kuva: http://bit.ly/tbZ8eh
   Testisivun linkki: http://bit.ly/tC0e6y

   • Alaas

    Näyttäisi että browsermarkkiin on tullut noin 1000 pojoa lisää ja HTML5 testiin 60+7 bonus points että hyvältä belle näyttää. Miltä belle tuntuu näin muutaman päivän jälkeen?

    • n8fin

     Hyvältä vielä vaikuttaa, tosin käyttö ollut kiireiden vuoksi aika vähäistä. Muutamia huonoja puoliakin tullut esiin, luulen, että korjaantuu viralliseen versioon.

     - Widgettien paikkaa toisten widgettien kanssa vaikea vaihtaa, jos siirrät widgetin toisen päälle niin se ei osaa mennä edestä pois niin kuin ennen oli Annassa.
     - Vaikka ehdin jo kehua tuota sähköpostia, niin eipä tuo nytkään ollut hakenut uusia yön aikan, vaan haki ne vasta sitten kun avasin sähköposti -sovelluksen.

     • Paha yskä

      On kumma kun eivät saa tuota sähköpostisynkkausta toimimaan. Itsellä toimi aluksi, mutta taisi olla Anna joka sen taas rikkoi.

 • neko

  Onhan Belle jo joidenkin laitteiden mukana ilmestynyt, eikä se tuosta ihmeellisemmin muutu. Kalenteri widget on joutava, ComingNext tilalle. Samoin Nokian omaa selainta ei tule käytettyä kun on mainio Opera :)

 • Tahvo

  Kelpais, mutta en halua menettää alkuperäistä käyttöjärjestelmää testaamisen takia. Niillä taitaa mennä aika paljon aikaa testata kielipaketit läpi