«

»

Nokia N8 design & silikonisuojus CC-1005

Lukasin tuossa jutun Nokia ääni -blogista jossa Nokian muotoilujohtaja Niilo Alfthan kertoi design tuotteista. Jutun vuoksi oli pakko kirjoittaa pieni tarina omasta N8:sta ja siitä miten se toimii omassa kädesssä nyt kun kokemusta on viitisen kuukautta. N8 on mielestäni erittäin tyylikäs, sekä todella jämäkkä ja kestävän oloinen, puhelimen kun ottaa käteen niin tulee tunne, että sen voisi heittää vaikka päin tiiliseinää rikkomatta sitä. Pakkasella aluuminen kuori on kylmä, siitä ei pääse yli eikä ympäri.

SIM-kortin ja muistikortin suojalärpykät olisi saanut suunnitella niin, että kun niitä kääntää eestä pois jotta saa kortit paikolleen, niin lärpykät pysyvät sivussa, eivätkä käänny aina takaisin eteen häiritsemään. Lärpykät olisi voinut toteuttaa samanlailla kuin HDMI-liitännän suoja, tämä kun ei taitu takaisin eteen vaan pysyy sivussa.

Korttien suojat

Korttien suojat

USB-liitännässä ei ole minkäänlaista suojalärpykkää? Tämä pisti ensimmäisenä silmään kun avasin paketin ja ajattelin heti, että nyt on tainnut tulla joku keskeneräinen puhelin. Näin ei kuitenkaan ollut kun kattelin heti netistä muita kuvia puhelimesta, oli todettava, että ei siinä kuulu olla suojaa vaikka se tekeekin puhelimesta keskeneräisen näköisen. Tämä ihmetyttää edelleenkin vaikka siihen silmä onkin jo tottunut.

USB-liitäntä

USB-liitäntä

Kaiutin on sijoitettu vähintäänkin outoon paikkaan? Sillä se sijaitsee kameran ulokkeessa ja kun laitat puhelimen pehmeälle alustalle näyttö ylöspäin, niin kaiuttimesta ei kuulu oikeastaan yhtään mitään kun joku soittaa, näyttö vaan vilkkii ja tulee mieleen, että jäiköhän se “äänettömälle”? Kovalla alustalla tätä ongelmaa ei ole, sillä puhelin on hieman eri kulmassa ja kaiutin ei näin ollen ole suoraan esimerkiksi pöytää vasten.

Kaiutin

Kaiutin

Puhelimien kestävyyksistä puhutaan oikeastaan aina ja niitä myös testaillaan aika paljon muuallakin kuin yritysten sisällä. N8:n kohdalla voi kait sanoa, että kysessä on kuitenkin kestävä puhelin, sillä jos kestävyydessä olisi ollut paljon ongelmia (ei oteta huomioon yhtä erää jossa N8 sammuili itsekseen) olisi media päässyt jo herkuttelemaan tällä. Näinhän on käynyt esimerkiksi iPhonen kohdalla (pakkasongelmat, antenniongelmat, näytön rikkoontumiset jne). N8 toimii muuten kovillakin pakkasilla erinomaisesti, näyttö ei mene hitaaksi eikä puhelin juonittele muutenkaan.

Ulkopuolelta tulevat iskut, naarmuuntumiset yms. tekevät puhelimesta nopeasti ruman näköisen, tuskin tämäkään puhelin kestää montaa vuotta kovin hyvän näköisenä jos siinä ei pidetä mitään suojaa ja sitä pidetään samassa taskussa esimerkiksi avaimien kanssa. Maalattuihin kuoriiin jää varmasti jäljet. Näyttö ei tässä puhelimessa ole niinkään arka johtuen erikoiskovasta lasista (Gorilla glass). Näyttöä on testailtu useissa testeissä ja YouTube -videoissa ja se on oikeasti kestävä. Moni ei pidäkkään N8:n näytössä minkäänlaista suojakalvoa, itselläni on tällä hetkellä ihan testi mielessä Invisible SHIELD -suojakalvo.

Yksi N8:n ongelma on sen liukkaus joka olisi mielestäni pitänyt ottaa huomioon sen suunnittelussa. Alumiinista valmistettu ja maalattu sileä kuorinen puhelin ei tahdo pysyä käsissä ei oikeen millään. Pahin tilanne on silloin kun kädet ovat kuivat, aamulla kun puhelin herättää ja kaappaat sen unissaan pöydältä niin ihme on jos et luiskauta sitä käsistä lattialle. Puhelimen reunoihin olisi saanut tehdä jonkinlaiset kumireunat tai vastaavat, jolloin ote puhelimesta olisi paljon parempi. Alla demostroin hieman mitä oikein tarkoitan ;)

Kumireunat

Kumireunat

Itselläni on ollut lähes alusta asti silikonisuojus CC-1005 joka ei maksanut kuin 10 euroa. Voin heti varoittaa, että älkää ostako muita silikonisuojia N8:iin kuin alkuperäisiä, sillä joissakin suojissa tulee on ongelmia kun otetaan kuvia, silikonisuojan värit heijastuvat kuvaan mukaan, todennäköisesti syy on siinä, että suoja on liian likellä salamaa.

Silikonisuojaa suosittelen kaikille, puhelimesta tulee ihan toisenlaisen tuntuin kun sitä pitää käsissä, enään ei puhelin ainakaan liukkauden vuoksi putoa. Lisäksi joskus pitää puhelin laittaa kallelleen jotain vasten (esim. autossa) niin nyt se pysyy vaikka kuinka kalleellaan koska silikoni ei luista. Puhelimen ulkonäkö tietysti muuttuu, mutta siitä ei kuitenkaan tule edelleenkään ruma, vaan oikeastaan suoja sopii ihan hyvin ulkonäköön. Toinen suuri syy laittaa tämä silikonisuoja on puhelimen suojaus naarmuja ja kolhuja vastaaan. Omaan puhelimeeni ei ole tullut yhtään ainutta naarmua. Lisäksi jos pudotat puhelimen niin silkonin pehmeys suojaa kovalta tärähdykseltä, esimerkkinä tilanne jossa pudotat N8:n laattalattialle ilman suojaa, kun alumiininen kapistus iskeytyy laattoihin on tärähdys varmasti todella kova eikä puhelimen sisällä olevat komponentit varmaankaan tykkää tällaisesta.

N8 ja silkonisuoja

N8 ja silkonisuoja

N8 ja silkonisuoja

N8 ja silkonisuoja

N8 ja silkonisuoja

N8 ja silkonisuoja

 


 • egu

  N-8 :n tuotekehitykselle sen verran pyyhkeitä jatkoa ajatellen, päätypalat jotka on muovia ei tunnu kestävän edes puhelimen normaalia käyttöä. toista kertaa huollossa ja tällä kertaa kyseessä ala-pääty. huoltoaika kohtuuton lähes kaksi viikkoa kun jonon ohitus maksua ei halua suorittaa.
  siis 15-minuutin työstä.

  Ilmeisesti tuotekehitys on ongelman tiedostanut koska keskustelu silikonista valmistettavista suojista on niin positiivis painotteista, ei sovi minun käyttötarkoitukseen jo pelkästään visuaalisen mielikuvan vuoksi.

 • http://www.nokia.com Niilo Alfthan

  Moi,

  Oli mielenkiintoista lukea kommentteja N8:sta. Palaute on aina tervetullutta ja useat kohdat joita mainitsette on jo otettu huomioon seuraavien puhelinmallien suunnittelussa.

  Micro USBn suojaus on kuitenkin hyvin hankala täysin varmasti suojata ulkopuolisilta tekijöiltä, varsinkin kun sen saatavuus tulisi aina taata. Erityisesti liittimen ollessa puhelimen yläpäässä sen suojaus on ensiarvoisen tärkeää sadeveden valumisen estämiseksi laitteen sisälle. Tämä on yleinen ongelma maissa joissa monsuunisateet pääsevät yllättämään useat asiakkaamme :) Kaikkia käyttötilanteita ei tietystikkään voi kattaa suunnittelun keinoin. N8:n tapaista liitinsijoittelua tulemme kuitenkin välttämään jatkossa.

  Anodisointi on hyvin yleinen metodi alumiinin suojaamiseen ja värjäämiseen mutta N8:n suunnitteluprosessin aikan kokeilimme myös muita teknologioita joita emme ikävä kyllä voineet ottaa käyttöön tuotannossa.

  Suojusten käyttö on todellakin kasvattanut suosiotaan ylemmän hintaluokan puhelimissa johon N8:kin kuuluu, olisi mielenkiintoista kuullakkin miten todennäköisesti ostatte uuden kuoren seuraavaan puhelimeenne? Ja joo, on ok jos merkki on eri kuin Nokia :) Me ei olla antamassa periksi, ei olleskaan, joten katselkaapa uutisia innolla.

  n.

  • n8fin

   Kiitos! Sieltäpä tulikin asiantuntijalta hyvää infoa.

   Jos tuosta Micro USB -liitännästä pitää jotain hyvää hakea, niin nythän se on nopea käyttää kun siinä ei ole mitään suojaa, itse kuitenkin pukkaan luurin monta kertaa päivässä kiinni tietokoneeseen ja jos siinä olisi joku heikko läpyskä niin se olisi jos hajonnut jo ajat sitten, eli jos siihen on joskus tulevissa puhelimissa tulossa suoja, niin sen pitää kyllä olla kohtuu kestävä, koska käyttöä voi olla joillakin aika paljonkin tuolle liitännälle.

   Jos tarkoitit silikonikuoria niin kyllä ainakin itse varmasti ostan myös seuraavaan puhelimeen sellaisen. Tietysti jos puhelimen pinta itsessään on pehmeää, niin silloinhan silkonisuojaa ei tarvita :)

 • ES

  Itsellänikin on tuo HDMI suojakuori keskeltä halki kun oikeen tarkasti katsoo. Itse en ole vielä törmännyt ehjään N8 HDMI suojakuoreen, aina kun olen muidenkin puhelimista katsonut niin se on samasta kohdasta halki, H ja D kirjainten väistä.

  • http://a egu

   Hei.
   Kiikuta puhelimesi lippulaiva myymälän vieressä olevaan nokia huoltoon.
   Vaihtavat mustan muoviosan uuteen muutamassa arkipäivässä, takuuna.

 • egu

  HDMI-peite on laadultaan huonoa materiaalia, omassani useita halkeamia.

  Toiseksi, alumiini runko ei ole maalattu, runko on eloksoitua alumiinia.

  Kolmanneksi, puhelimen pääty palat on muovia, joten pudotessa rikkoutuu varmasti.

  • n8fin

   Miten oot saanu HDMI-peitteen halkeileimaan? Onko puhelin pudonnut monesti? Hyvä ku korjasit, ei tietenkään maalattu vaan anodisoitu, ennen sanottiin eloksoitu.

   Yritin ettiä nuita pudotustestejä, mutta ei tunnu oikein löytyvän. Itse en usko, että muoviset päätyspalat hajoaa ensimmäisestä pudotuksesta, sillä jos ne eivät kestäisi, niin luulisi löytyvän juttua keskustelupalstoilta jne…?

   Tietystikkään en voi olla täysin varma kuinka kestävät ne ovat ja kestääkö ne pudota ollenkaan vai ei, koska omassa on tuo silikoni ja se pehmentää pudotusta.

   Tällaisen löysin, puhelin pudotettu/pudonnut kolmesta metristä betonille.
   http://noknok.tv/2010/08/12/nokia-n8-survives-flight-test

   Tässä Nokia Conversationsin video jonka moni varmaan onkin kattonut.
   http://www.youtube.com/watch?v=KcfvRfJeLPQ

 • Timo

  hyvä artikkeli, itsekin käytän juuri sinistä silikonikuorta.
  kokeile muuten Moto X peliä ovi kaupasta, se on hyvä peli

  • n8fin

   Kiitos vinkistä, kokeillaan…