«

»

Mitä PureView oikein tarkoittaa? Korkealaatuista valokuvausta!

Moni pettyi Nokian eiliseen Lumia 920 -puhelimen kameraan kuultuaan sen olevan “vain” 8,7 megapikseliä. Moni on myöskin ihmetellyt sitä, miten tämän uuden Nokian lippulaivan yhteydessä voidaaan käyttää nimeä PureView? Eikö PureView pitänyt tarkoittaa häviötöntä zoomia? Vastaus on kyllä ja ei, mutta yleisesti ottaen PureView tarkoittaa korkealaatuista valokuvausta. Stephen Elop on selventänyt asiaa Engadget -sivustolle antamassaan haastattelussa.

Elop on kertonut, että Nokia 808:ssa PureView keskittyy häviöttömään zoomaukseen ja kuvan yksityiskohtiin, kun taas uudessa Lumia 920:ssä PureView -tekniikka keskittyy kuvanvakautukseen ja hämärässä kuvaamiseen. Nokian kameraosion johtaja Damian Dinning muistuttaa edelleen siitä, ettei kyse ole siitä kuinka paljon puhelimen kamerassa on pikseleitä vaan siitä, kuinka niitä pikseleitä käytetään.

Nokia on julkaissut myös PureView -tekniikkaa selventävän asiakirjan josta selviää tarkempia yksityiskohtia.

Mitä Lumia 920:n kamerassa sitten on niin ihmeellistä? Selvennetäämpä asiaa hieman. Jokainen varmasti tietää millaisia kuvia sisätiloissa tai hämärässä tulee kun valoa ei ole saatavilla tarpeeksi, kuvien laatu on kohinan vuoksi lähes aina erittäin heikko. Tätä hämäräkuvaus ominaisuutta on nyt Nokialla kehitetty eteenpäin ja puhelimeen on asennettu täysin uudenlainen niin sanottu BSI -kuvakenno. BSI -kenno löytyy heti valovoimaisen Carl Zeiss -optiikan ja suodattimen alapuolelta, jonka ansiosta kameran kennolle saadaan maksimaalinen määrä valoa.

Uuden kennon tarkkuus on 8,7 megapikseliä (3552×2448) jonka ansiosta koko kennon leveys ja korkeus saadan hyödynnettyä käytettiimpä sitten kuvasuhdetta 4:3 (8MP – 3264×2448) tai 16:9 (7,1MP – 3552×1998).

F-arvo ratkaisee sen kuinka valovoimainen kameran objektiivi oikein on, mitä pienempi f-arvo, sitä valovoimaisempi kamera. Uuden Lumia 920:n f-arvo on vain F2.0, kun se esimerkiksi Nokia 808 PureVieweissä on F2.4 ja Lumia 900:ssa F2.2.

Lumia 920 - Kenno

Lumia 920 – Kenno

Ehkä kaikkein mielenkiintoisin tai sanotaanko innovatiivisin ratkaisu löytyy kuitenkin kameran kuvanvakautustekniikasta. Jokainen tietää kuinka ärsyttävää on kuvaaminen kun kamera tai oikeastaan puhelin tärisee kädessä kuvattaessa, kuvista ja videoista tulee tietysti tällöin epäselviä ja täriseviä. Uudessa Lumiassa on niin sanottu Nokian OIS -kuvanvakautustekniikka, joka sekin on muuten täysin ennen näkemätön älypuhelimissa. Uusi Nokian OIS -tekniikka pystyy reagoimaan tärinään ja liikkuvaan kuvaan entistäkin paremmin. Tekniikan hyöty korostuu etenkin hämärässä kuvattaessa, kuten sisätiloissa kun valotusarvoa (EV) voidaan suurentaa ja suljinaikaa pidentää. Nokian omien testien mukaan tekniikan ansiosta valotusarvoa voidaan suurentaa jopa kolminkertaisesti ja suljinaikaa pidentää peräti kahdeksankertaisesti normaaliin verrattuna.

Tekniikka perustuu yksinkertaisuudessaan siihen, että puhelimessa olevan huipputarkan gyroskoopin avulla kuvanvakain mittaa mihin suuntaan ja kuinka paljon puhelin kulloinkin liikkuu. Tämä johtaa siihen, että koko puhelimen kameran linssiasetelmaa liikutetaan samaa tahtia liike-epäterävyyden kompensoimiseksi, näin kuvista ja videoista saadaan erittäin tarkkoja tärinästä ja heilahduksista huolimatta.

Vaikka digikameroissa käytetäänkin samantyyppistä tekniikkaa on Nokia OIS:n etu siinä, että komponentit on saatu äärettömän pieniksi ja kevyiksi. Tämän ansiosta komponenttien liikkeherkkyys on jopa 50 prosenttia parempi kuin tavallisten digikameroiden. Tämä taasen johtaa siihen, että Nokian OIS pystyy korjaamaan peräti 500 tärähdystä/liikettä sekunnissa.

Nokia OIS

Nokia OIS

Lopuksi vielä salamasta, eli puhelimesta löytyy kahden LEDin salamayksikkö sisältäen uuden sukupolven tyyppiset LEDit. Näiden uusien LEDien avulla päästää lähelle xenon -salaman tuottamaa nopeaa pulssivälähdystä (pulse flash burst), mutta LEDien etuna on myös se, että niitä voidaan käyttää tavallisena taskulamppuna, sekä lisäksi antamaan lisävaloa videokuvauksessa, toisin kuin xenon -salamaa käytettäessä.

Kun näiden kaikkien hienouksien yhteydessä käytetään Nokian kuvanparannusalgoritmejä on muilla valmistajilla kameateknologiaan liittyen suoraan sanottuna jauhot suussa.

Alla vielä esimerkkikuvat joista ylempi kuva on otettu Nokia Lumia 920 -puhelimella ja alempi kilpailevalla älypuhelimella.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920

Kilpaileva älypuhelin

Kilpaileva älypuhelin

Lähteet: Taskumuro, Nokia Conversations, Engadget